ASOCIATIA PROFESIONALA A AGENTILOR IMOBILIARI DIN ROMANIA (APAIR)


SCURT ISTORIC

Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania a fost infiintata in 2010, iar in anul 2011 a incheiat un parteneriat strategic cu NAR - National Association of Realtors® - cea mai mare asociatie profesionala americana de profil, cu peste un milion de membri implicati in industria imobiliara si o experienta de peste o suta de ani. Mai multe informatii despe APAIR si NAR sunt disponibile aici: www.apair.ro, aici: https://www.facebook.com/www.apair.ro si aici: www.realtor.org


SCOPUL APAIR

Scopul primordial al APAIR este sa le asigure agentilor imobiliari membri un alt statut profesional si sa creasca increderea publicului in agentul imobiliar si in serviciile prestate de acesta. Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania are telul sa devina forta colectiva care sa influenteze si sa modeleze industria imobiliara din Romania si isi propune sa fie:
- principalul sustinator al dreptului de proprietate imobiliara in Romania;
- liderul recunoscut in dezvoltarea de standarde profesionale eficiente, profitabile si etice;
- o asociatie valoroasa prin membrii sai si privita de acestia ca esentiala pentru succesul lor profesional.


REALTOR®

REALTOR® este denumit agentul imobiliar membru al Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania. Aceasta nu este doar o denumire alternativa data agentului imobiliar. Desi ambii se ocupa de vanzarea, cumpararea sau inchirierea bunurilor imobiliare, intre aceste denumiri exista diferente majore. In primul rand, ca sa te numesti REALTOR® trebuie sa devii membru al APAIR si astfel, te obligi sa adopti si sa respecti cu strictete Codul de Etica si principiile sale:
- principiul loialitatii totale fata de client;
- principiul punerii interesul clientului inaintea interesului personal al Realtor®-ului;
- principiul cooperarii cu competitorii in interesul clientului;
- principiul respectului fata de adevar in declaratii si publicitate; si neamestecul in relatiile de reprezentare exclusiva ale altor Realtori® cu clientii lor.

VOCEA AGENTILOR IMOBILIARI DIN ROMANIA - APAIR

CODUL DE ETICA

Codul Etic al Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania reprezinta o viziune: viziunea acelora care cred ca serviciile imobiliare sunt o adevarata profesie; viziunea acelora care cred ca pentru a obtine cea mai buna utilizare a proprietatilor imobiliare este necesara atingerea unui inalt grad de responsabilitate profesionala de catre agentii imobiliari; viziunea acelora care cred ca proprietatea privata asupra imobilelor este indispensabila pentru democratie si pentru o societate libera si prospera.
In sensul acesta, APAIR a implementat Codul de Etica si de Standarde Profesionale NAR, cod deontologic ce a fost dezvoltat de societatea americana in decursul a peste 100 de ani de experienta (Codul etic al NAR dateaza din 1913). Codul urmareste crearea unui standard ridicat de etica si conduita profesionala pentru membrii sai si stabileste cu strictete: 1) obligatiile fata de clienti, 2) obligatiile fata de public ?i 3) obligatiile fata de alti REALTORI®.
Pentru implementarea acestuia APAIR a infiintat doua comisii: Comisia de Reclamatii si Comisia de Etica si Standarde Profesionale. Aceste comisii se ocupa de doua aspecte: cel cu privire la incalcarea de catre REALTOR®-i a normelor eticii profesionale si arbitrarea celor ce privesc disputele in afaceri dintre ei. Mai multe informatii despre Codul de Etica si de Standarde Profesionale sau despre Comisiile APAIR si membri sai, gasiti aici: http://www.apair.ro/despre-noi/codul-etic-1 si aici: http://www.apair.ro/despre-noi/comisii-apair-1.

SISTEMUL DE COOPERARE AL MEMBRILOR APAIR - MLS

Realizand ca pentru a actiona cu adevarat in interesul utilizatorilor serviciilor imobiliare este necesara cooperarea cu ceilalti agenti imobiliari, membrii APAIR vor solicita de la clientii lor un drept de reprezentare exclusiva si vor coopera atat intre ei, cat si cu ceilalti agenti imobiliari. APAIR recomanda membrilor sai sa adopte o pozitie neechivoca in ce priveste conflictul de interese si sa opteze pentru reprezentarea intereselor comerciale ale unei singure parti dintr-o tranzactie.
Astfel, prin protocolul semnat cu FlexMLS ROMANIA, APAIR a dezvoltat un sistem cooperare si colaborare intre agentii imobiliari membri APAIR, bazat pe un set de reguli si proceduri.
Mai multe informatii despre comisii si membri ei gasiti aici: http://www.apair.ro/mlsapair/ flexmls

EDUCATIE SI SPECIALIZARE

In vederea cresterii nivelului de profesionalism al agentilor imobiliari APAIR impreuna cu National Association of Realtors® ofera periodic cursuri de specializare si formare profesionala.